Teamindeling HCE


Doelstelling teamsamenstelling

Doelstelling van HC Eelde is om prestatiehockey en recreatief hockey te combineren, waarbij voldoende aandacht is voor beide categorieën. HCE streeft ernaar om aan alle spelers de mogelijkheid te bieden om op een uitdagend niveau te hockeyen bij HC Eelde. 


De doelstelling van de teamsamenstelling is om jeugdspelers de mogelijkheid te bieden om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen. Hierdoor worden onderlinge niveauverschillen binnen een team zo klein mogelijk gehouden waardoor voor iedereen het meeste plezier uit het hockey gehaald kan worden. Dit is in lijn met een speerpunt van de KNHB dat het voor de hockey-technische ontwikkeling van spelers het beste is om op eigen niveau te kunnen hockeyen. Om dit te bereiken kent HC Eelde een selectiebeleid. Hieronder staat dit uitgelegd.



Wanneer wordt er geselecteerd?

Selecties worden gehouden voor elke leeftijdscategorie vanaf de O12-categorie. Voorwaarde voor selectie is dat er per categorie minimaal twee teams gevormd kunnen worden. Als dat zo is dan wordt het eerste team het selectieteam en zullen de overige spelers worden ingedeeld in gelijkwaardige teams waarbij sociale aspecten een rol spelen.

Een team blijft gedurende een hockeyseizoen in een zelfde samenstelling. Aan het einde van elk hockeyseizoen wordt de selectieprocedure voor iedere leeftijdscategorie gevolgd. Daarmee blijft een team niet automatisch hetzelfde van samenstelling.


Doelstelling speelniveau selectieteams

Doelstelling van HC Eelde is om de selectieteams in minimaal de hoogste spelende klasse binnen Noord-Nederland uit te laten komen.


Doelstelling speelniveau breedteteams
Doelstelling voor de breedteteams bij HC Eelde is om deze teams over voldoende speel(st)ers te laten beschikken. En daarnaast in een competitie, wat het beste past bij hun hockeyniveau, uit te laten komen.



Selectieprocedure/teamindeling
Omdat een teamindeling voor individuele spelers ingrijpend kan zijn en om discussies over de gevolgde werkwijze te voorkomen, is het de bedoeling van de Technische Commissie om op een zorgvuldige en transparante wijze te komen tot een optimale teamindeling. Het belang van het team staat voorop, het belang van het individu wordt niet uit het oog verloren.



Selectiecriteria

Tijdens de selecties wordt er gekeken naar fysieke, tactische, technische vaardigheden en even goed naar de inzet en sportiviteit.

Bij het beoordelen en selecteren worden o.a. de volgende criteria gehanteerd:

  • Fysiek: Loopsnelheid, loopvermogen, tackle back, wendbaarheid, coördinatie, startsnelheid, kracht, algehele fitheid.
  • Technisch: baltechniek, stickhandeling, snelheid van handelen.
  • Tactisch: spelinzicht, positiespel met en zonder bal, taakgerichtheid. 
  • Persoonlijkheid: motivatie, gedrevenheid, sportiviteit, teamgeest, aanwezigheid, doorzettingsvermogen. 


De hiervoor benodigde informatie wordt op de volgende wijze verkregen.

  1. Beoordeling door trainers en coaches
    Bij de beoordeling van spelers wordt de mening van de trainers en coaches meegenomen. Zij hebben een beeld van de ontwikkeling, die een speler gedurende het jaar gemaakt heeft. Ook wordt hierdoor het hebben van een mindere of een blessure tijdens de selectietrainingen ondervangen. Zij worden twee keer per seizoen geraadpleegd.
  2. Beeldvorming tijdens het seizoen
    De leden van de Technische Commissie gaan gedurende het seizoen kijken naar de verschillende teams. De Technische Commissie gaat naar wedstrijden kijken om een beter beeld te krijgen van de verschillende teams. Daarnaast wordt gekeken of spelers naar verwachting presteren.

    Als blijkt dat een speel(st)er uit een breedteteam volgens de TC op basis van de hockey ontwikkeling aansluiting kan vinden bij het selectieteams, wordt in overleg met de trainer en coach en de speel(st)er gekeken of hij/zij periodiek kan meetrainen met het 1e team.
  3. Selectietrainingen
    Aan het einde van het seizoen vinden de selectietrainingen plaats waarvoor alle kinderen uit de desbetreffende leeftijdscategorie worden uitgenodigd. Voor elke categorie zijn er minimaal twee trainingen waarbij alle kinderen onder leiding van een aantal trainers een aantal specifieke oefeningen afwerken. Technische en tactische vaardigheden komen hierbij aan de orde. Ook worden er enkele partijvormen gespeeld om wedstrijdinzicht van kinderen te kunnen beoordelen. De trainingen worden beoordeeld door beoordelaars die daarvoor door de Technische Commissie uitgenodigd zijn. Deelname aan de selectietrainingen is vrijwillig maar voor diegenen die afzien van deelname aan deze trainingen is geen plaats in een selectieteam.



Hoe komt indeling tot stand

Aan de hand van de beschikbare informatie wordt een, door de Technische Commissie uitgewerkt voorstel aan de coaches van de 1e teams voorgelegd. Eventuele aan- en opmerkingen worden besproken. Alle speel(st)ers hebben drie namen mogen opgeven van andere speel(st)ers waar ze graag bij in het team willen. Deze opgave wordt gebruikt om de breedteteams in te delen. En heeft dus geen invloed op de samenstelling van de selectieteams.

De TC streeft ernaar om iedereen bij in ieder geval 1 speel(st)er in te delen die diegene heeft opgegeven. Het komt voor dat een speel(st)er drie namen opgeeft die alle drie achteraf geselecteerd blijken te zijn voor een 1e team en hij/zij buiten de selectie is gevallen. Dan wordt hij/zij ingedeeld op basis van leeftijd.



Bekendmaking

Als de indeling door de Technische Commissie is vastgesteld zal deze, zo spoedig mogelijk na de laatste selectietraining, op de volgende wijze bekend gemaakt worden. 

  • Eerst worden de coaches en begeleiders van alle teams geïnformeerd. Er vinden geen wijzigingen meer plaats in de indeling. 
  • Binnen 24 uur daarna worden alle spelers geïnformeerd via de mail.
  • Iedereen die vragen heeft over de indelingen en/of het selectieproces kan hiervoor de Technische Commissie e-mailen. Indien gewenst is het mogelijk om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.



Begeleiding van jeugdteams
Selectieteams

Er wordt naar gestreefd de selectieteams te laten begeleiden door een combinatie van tenminste een speler uit Dames 1/Heren 1 aangevuld met een ouder. Aan de ouders wordt een extra vergoeding gevraagd als een speler uit Dames 1/Heren 1 het team coacht. De hockeyvereniging verwacht van haar selectiespelers dat ze iedere training en iedere wedstrijd aanwezig zijn en dat ze zich inzetten in het belang van hun team en van de hockeyvereniging. De selectieteams beginnen met de voorbereiding van het seizoen in de laatste twee weken van de zomervakantie.


Breedteteams jeugdteams

De trainer van de jeugdteams komt bij voorkeur uit een van de eerste jeugd of seniorenteams. De begeleiding/coaching van deze jeugdteams wordt verzorgd door 2 ouders van spelers. De jeugdcommissie benadert de ouders na de bekendmaking van de teams met de vraag wie bereid is om het team te gaan begeleiden/coachen. Het team kan in overleg met de jeugdcommissie uiteraard ook zelf een coach, niet zijnde een ouder, benaderen. 


Algemeen

De Technische Commissie wil haar jeugdleden bij voorkeur 2 x per week laten trainen. Als gedurende een seizoen blijkt dat er meerdere keren 6 of minder speelsters tijdens de training aanwezig zijn dan worden trainingen gecombineerd. Om alle teams te kunnen laten trainen, betekent dat er veel trainers nodig zijn. Vanaf de MO16-teams wordt verwacht dat spelers/speelsters uit de verschillende teams training geven en wedstrijden begeleiden / fluiten. Omdat hockey een teamsport is, is het voor de Technische Commissie en voor alle spelers die deel uitmaken van een team erg belangrijk dat alle spelers die opgenomen zijn in de teamindeling ook daadwerkelijk het volledige seizoen blijven hockeyen. Tussentijds kunnen er namelijk geen teams terug getrokken worden en voor de teamgenoten is het zeer vervelend als spelers tussentijds stoppen.


Mocht je beslissen om het volgende seizoen te stoppen met hockeyen geef dit dan per mail door aan de ledenadministratie vóór 1 juni. 


Share by: